Alles over oliën van je vloer

Wanneer kan ik beginnen met oliën?

Je kunt direct na het leggen beginnen met oliën van je vloer. Maak wel van tevoren de vloer goed vlek- en stofvrij. Alles wat u nu nog ziet op de vloer, ziet u na het oliën ook, maar dan krijgt u het er niet meer af.

Wat moet ik doen als ik de vloer zelf wil oliën?

Als u een kleur op uw vloer heeft, begint u eerst met de kleurolie op de vloer te doen. De kleurolie brengt u aan met een doek die niet haart of pluist. Het beste kunt u de vloer zo dun mogelijk insmeren, met de lengte van de plank mee. Ook moet de olie goed worden uitgewreven met een doek die niet haart of pluist. Hierdoor voorkom je zichtbare aanzetten en/of vegen. Vervolgens doet u exact hetzelfde met de volgende twee planken etc.

Hoe lang moet ik wachten nadat ik de vloer heb geolied?

Is de ruimte klaar, dan moet u 48 uur wachten voordat u de naturel afwerklaag er op maakt. Is de ruimte de eerste keer geen kleur, maar naturel geolied, dan mag u na 24 uur de afwerklaag aanbrengen.

Bij de tweede afwerkolie laag moet u 24 uur wachten voordat u de vloer weer betreed. Uiteraard moet dit de eerst komende 7 dagen normaal en rustig betreden worden. De eerste 21 dagen nadat de vloer is geolied, mag u de vloer ook niet vochtig maken (bijv. door te dweilen o.i.d.). vloerkleden mogen niet eerder op de vloer worden gelegd dan 14 dagen na het af oliën.

Hoe moet ik mijn vloer naturel na oliën?

Bij de tweede behandeling kunt u een mohair roller en een bak gebruiken die u bij iedere doe het zelf zaak koopt. Ook hierbij neemt u weer twee planken die u tegelijk oliet. Met de mohair roller rolt u dun de naturel olie uit over de planken. Let er wel goed op dat u dit vooral erg dun doet. U kunt het beter twee keer te dun doen dan een keer te dik. De gehele lengte van de plank moet wel in één keer goed gerold worden. Als u dit goed doet hoeft u niet meer uit te wrijven. Vervolgens pakt u weer de volgende twee planken om af te oliën

Als er bubbeltjes, blaasjes  of vlekken in de vloer komen, dan moet u de olie zo snel mogelijk goed in en uitpoetsen, zodat je ook geen vegen of strepen ziet.

Neem contact op met Marcus voor meer advies en tips >>